Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

joi, 3 iulie 2008

Dhammapada - Buddha

Niciun comentariu :
Capitolul 6 - Inteleptul

76. Daca gasesti un om inteligent care-ti spune unde se poate gasi adevarata comoara, care iti arata ceea ce trebuie evitat, si care iti administreaza mustrari, urmeaza-l pe acel om intelept; va fi mai bine, nu mai rau, pentru cei care-l urmeaza.

77. Lasa-l sa te admonesteze, permite-i sa te invete, accepta sa-ti interzica ceea ce nu trebuie facut! - el va fi iubit de catre cei buni, dar va fi urat de catre cei rai.
Ajutorul unui om care a ajuns deja acolo unde vrei tu sa ajungi este nepretuit. Pentru cautatorul spiritual care doreste sa-si elimine defectele si sa-si imbunatateasca situatia actuala este mult mai de folos un indrumator care-l critica, decat unul care-l lauda. Foarte multi discipoli apar ca fiind foarte devotati atat timp cat sunt laudati de catre maestru, dar isi racesc sentimentele imediat ce sunt criticati. :) Personal consider ca este foarte util sa acceptam sa fim criticati de catre indrumatorii nostri spirituali chiar si atunci cand noi suntem ferm convinsi ca suntem nevinovati, si aceasta din cel putin 2 motive:
1. Fara indoiala ca avem si destule defecte si erori pentru care am merita cu prisosinta sa fim criticati, si atunci oare am prefera sa fim criticati stiind ca suntem vinovati? :) Pentru ce asadar ne indignam ca suntem criticati chipurile pe nedrept, cand situatia opusa ar fi si mai neplacuta? Sau cati discipoli ati intalnit voi care sa fie indignati ca nu sunt criticati de catre maestru desi sunt plini de defecte si erori? :)
2. Chiar daca avem dreptate si suntem certati de catre maestru desi nu suntem vinovati, si chiar daca poate ne sunt retrase unele avantaje, atunci noi ajungem intr-o situatie noua din care avem foarte multe de invatat. Omul prost se bucura cand ajunge intr-o pozitie superioara valorii sale, in timp ce inteleptul considera ca e mai bine daca se afla intr-o pozitie exterioara inferioara valorii sale interioare.

Chiar si intre prieteni sau iubiti sunt valabile cele de mai sus. Oamenii care nutresc cu adevarat sentimente de prietenie sau iubire permit celor pe care-i iubesc sa-i critice, in timp ce oamenii slabi, mici la suflet si lipsiti de iubire nu suporta sa fie criticati si isi aleg prietenii dintre cei care se abtin sa-i critice punand accentul pe linguseala.

Este insa valabil si ceea ce zice Buddha in final: un astfel de om care-si asuma riscul de a indruma prin critica va fi extrem de urat de catre cei rai, fiindca acestia isi vor vedea scoase la lumina mizeriile pe care ei doresc sa le tina ascunse, si va fi apreciat numai de catre oamenii buni, care se bucura ca defectele lor sunt scoase la lumina pentru a putea fi eliminate.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu