Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

joi, 3 aprilie 2008

Dhammapada - Buddha

Niciun comentariu :
35. Este bine sa obtii controlul asupra mintii, care este naravasa si fluctuanta, si care se napusteste catre ceea ce doreste; o minte imblanzita aduce fericirea.

36. Omul intelept sa-si pazeasca gandurile, deoarece ele sunt dificil de observat, foarte inselatoare, si ele dau navala catre orice doresc; gandurile bine pazite aduc fericirea.
Analogia facuta de Buddha intre controlul mintii si imblanzirea unui animal salbatic este extrem de reusita, fiindca asemanarile sunt foarte mari. Asa cum omul nu poate trage mare folos de pe urma unui animal salbatic dar daca il imblanzeste el poate profita cu mult mai mult, la fel este si in privinta mintii. Asa cum un cal salbatic nu poate duce omul catre o anumita destinatie fiindca vointa calului nu se supune celei a omului, la fel nici mintea salbatica(nestrunita) nu poate conduce omul catre o anumita destinatie deoarece ea este fluctuanta si isi va schimba directia in care ea se indreapta dupa dorintele care apar si dispar in mod continuu.

Gandurile sunt dificil de observat fiindca sunt foarte subtile, si perceperea lor cu o acuratete care sa permita controlul este posibila doar dupa o practica indelungata si serioasa. Gandurile sunt inselatoare deoarece ele "promit"(in mod subconstient) fericirea daca sunt lasate sa hoinareasca nestapanite catre orice lucru exterior catre care le indeamna dorintele fluctuante si superficiale. Fericirea durabila poate fi dobandita insa numai daca gandurile sunt stapanite.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu