Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

joi, 21 iunie 2007

Psihologia consonantista si Yoga - 1

Niciun comentariu :
Acesta se doreste a fi un prim articol dintr-o serie dedicata legaturilor intre ideile expuse in lucrarea lui Stefan Odobleja numita "Psihologia consonantista" si Yoga.

Motto: "Stiinta este experienta gandita".

Daca abordam practica Yoga ca fiind o stiinta, atunci va trebui sa tinem cont de imbinarea celor 2 aspecte amintite in motto: experienta si gandirea. Degeaba practicam Yoga daca nu tragem concluziile de rigoare: o abordare mecanica nu ne va permite sa dobandim o intelegere superioara a noastra si a lumii in general. Starile inalte trecatoare se irosesc daca nu sunt permanentizate pe baza structurarii unui nou mod de gandire si intelegere. Practica orbeasca(care exclude gandirea) nu este suficienta pentru inlaturarea ignorantei, ci evolutia spirituala trebuie construita printr-un efort constient, intelegand ceea ce ni se petrece, si acordand atentie nu numai dezvoltarii fizice si energetice, ci si celei mentale si sufletesti, privite ca un intreg.

Este folositor sa extragem concluzii din ceea ce practicam si sa nu lasam faptele si experientele ca o masa inerta, din care nu am extras principii calauzitoare. Facuta cu intelepciune, extragerea acestor principii din masa de fapte si experiente la care am avut acces, duce la o unificare, si in final ne poate conduce asadar la Unicul, la Dumnezeu. Este de mare folos sa ajungem la acele principii cauza care guverneaza toata diversitatea de sub ele, si care sunt pasul(etapa) de dinaintea Cauzei Unice, Dumnezeu. Aceste principii sau legi fundamentale de multe ori sunt simple, concise (datorita marii lor puritati), si se sprijina pe o experienta bogata si o traire inefabila (care fac ca aceste principii sa fie pline de viata pentru noi). Cu cat un principiu este mai inalt, cu atat raza sa de actiune este mai mare. La limita, Principiul sau Cauza Ultima care este Dumnezeu isi intinde raza (sau puterea de actiune) asupra a tot ceea ce exista.

Un criteriu asupra valorii unui astfel de principiu este aplicabilitatea sa practica: cat de util este acesta atunci cand ne confruntam cu situatii diverse sau dificile, si pe care vrem sa le transformam sau sa le directionam catre binele nostru. Asemenea principii sau legi inalte nu trebuie sa ne faca sa traim intr-o lume de vis, imaginara, ci trebuie sa ne faca sa traim fericirea aici si acum, in mod concret. Ele au rolul de a ne da o mare capacitate de actiune, o mare putere de intelegere pentru a rezolva problemele cele mai diverse ale noastre sau ale altora.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu